Duurzaamheidsscore van Re-Factory

Diverse producten die worden aangeboden in de Re-Factory webshop zijn voorzien van een duurzaamheidsscore. Met deze score wordt aangegeven hoe duurzaam het product. De duurzaamheidsscore is gebaseerd op 4 verschillende factoren; materialen waar het product van gemaakt is, energie label (indien aanwezig), repareerbaarheid &  restwaarde van het product na 2 jaar gebruikt. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de duurzaamheidsscore van Re-Factory.

Materialen

Op basis van de materialen die door de producent gebruikt zijn wordt onder andere bepaald hoe duurzaam het product is. Maakt de producten bijvoorbeeld gebruik van plastics die eenvoudig te recyclen zijn, dan zal het product horen scoren. Word gebruik gemaakt van plastics die niet eenvoudig te recyclen zijn, dan zal het product lager scoren. 

Energie label

Steeds meer producten in Nederland moeten voorzien worden van een energielabel. Heeft een product een goed energie label (A), dan scoort het hoog. Heeft een product een slecht energie label (F), dan scoort het product laag op deze factor. 

Repareerbaarheid

Hoe makkelijk is het product te repareren? Deze factor wordt bepaald door diverse onderliggende factoren. De factoren die hierbij in acht worden genomen zijn, is het product eenvoudig te repareren wanneer kapot, zijn reparatie handleiding beschikbaar en zijn onderdelen voor een goede prijs beschikbaar? 

Restwaarde

Niet te vergeten is de restwaarde van een product na 2 jaar gebruik. Met deze factor kan de daadwerkelijke afschrijving na 2 jaar bepaald worden en bekeken worden of een product na 2 jaar nog een 2de leven kan krijgen. Heeft een product na 2 jaar geen restwaarde meer; dan is het hoogstwaarschijnlijk  dat het product na 2 jaar geheel afgeschreven is, heeft het product na 2 jaar nog steeds een restwaarde dan is de kans groot dat je deze nog langer gebruik; of dat het product nog een tweede leven krijgt.